T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞIRNAK / GÜÇLÜKONAK - Güçlükonak Çok Programlı Anadolu Lisesi

Bilgisayarlı Muhasebe

MUHASEBE VE FİNASMAN BÖLÜMÜ

 

Muhasebe ve Finansman Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Muhasebe,

2. Dış Ticaret 

dalları yer almaktadır. Okulumuzda Muhasebe dalı derslerinin eğitimi verilmektedir.

9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan derslere, 10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan derslere yer verilmektedir. 12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır.

 Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olurlar.

 Anadolu meslek programına ortaöğretim kayıt alanına göre yerleşen öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli şartları taşıması hâlinde Anadolu teknik programına geçiş için başvurabilir.

 

 

9. SINIF MESLEK DERSLERİ VE KAZANIMLARI

TEMEL MUHASEBE DERSİ (*)

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda temel muhasebe uygulama ve işlemleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 9

Haftalık Ders Saati : 5

MESLEKİ MATEMATİK DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; mesleki matematik işlemleri yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 9

Haftalık Ders Saati : 2

OFİS UYGULAMALARI DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda kelime işlemci, elektronik tablolama ve sunu hazırlama programlarını kullanma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 9

Haftalık Ders Saati : 2

10. SINIF MESLEK DERSLERİ VE KAZANIMLARI

GENEL MUHASEBE DERSİ (*)

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda muhasebe kayıt işlemlerini yapma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 10

Haftalık Ders Saati : 7

EKONOMİ DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda ekonomik hayatın gerekli kıldığı temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 10

Haftalık Ders Saati : 2

 

TEMEL HUKUK DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda temel hukuk ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 10

Haftalık Ders Saati : 2

KLAVYE TEKNİKLERİ DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda tuşlara doğru teknikle vurma, süreli metin yazma işlemleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 10

Haftalık Ders Saati : 3

11. SINIF MESLEK DERSLERİ VE KAZANIMLARI

BİLGİSAYARLI MUHASEBE DERSİ (*)

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda muhasebe paket programı kullanma ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 11

Haftalık Ders Saati : 7

GİRİŞİMCİLİK VE İŞLETME YÖNETİMİ DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda Girişimcilik ve işletme yönetimi ile ilgili kavramlar, uygulama ve işlemler ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 11

Haftalık Ders Saati : 2

VERGİ VE BEYANNAMELER DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda vergi ile ilgili kavramlar, uygulama ve işlemler ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır

Sınıfı : 11

Haftalık Ders Saati : 2

ŞİRKETLER MUHASEBESİ DERSİ

Dersin Amacı : Bu derste öğrenciye; şirketler muhasebesi işlemleri ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 11

Haftalık Ders Saati : 2

MALİYET MUHASEBESİ DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak ürün ve hizmet maliyet kayıtlarını yapma bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 11

Haftalık Ders Saati : 2

İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU DERSİ

Dersin Amacı :Bu derste öğrenciye; iş ve sosyal güvenlik hukuku ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Sınıfı : 11

Haftalık Ders Saati : 2

12. SINIF MESLEK DERSLERİ VE KAZANIMLARI

12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır.

 Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olurlar.

 Anadolu meslek programına ortaöğretim kayıt alanına göre yerleşen öğrenciler, ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli şartları taşıması hâlinde Anadolu teknik programına geçiş için başvurabilir.

 

Anadolu Teknik programında 31 saat akademik destek dersleri

Anadolu Meslek programında 24 saat İşletmelerde Mesleki Eğitim, 7 saat seçmeli meslek dersleri verilir.

NOT: 24 saat İşletmelerde Mesleki Eğitim dersinde öğrenciler işletmelerde staj yapar. İlçe şartlarında staj yapacak işletme bulunmadığı için öğrenciler okulda 9, 10, 11. sınıfta okudukları meslek derslerinin tekrarları verilir.

 

BAŞARILMASI ZORUNLU (*) MESLEK DERSLERİ

9. sınıf             Temel Muhasebe

10. sınıf           Genel Muhasebe

11. sınıf           Bilgisayarlı Muhasebe

12. sınıf           İşletmelerde Meslekı Eğitim

 

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

SERTİFİKA DERSLERİ TABLOSU Dal Adı

Sertifika Adı

Dersler

Ders Saati

Tüm Dallar

Finans ve Borsa Hizmetleri

Bankacılık

3

                            

 

 Finansal Okuryazarlık

 

4

Tüm Dallar

Dijital Beceriler

Programlama

3

Dijital Tasarım

2

Sosyal Medya

2

         


MEZUNİYET SONRASI

1. Üniversitelerin İşletme, İktisat, bankacılık fakültelerinde yer alan muhasebe bölümlerine göre eğitim alıp muhasebeci olabilir.

·         Muhasebe ve Denetim 4 yıllık

·         Muhasebe ve Finans 4 yıllık

·         Muhasebe 4 yıllık

·         Muhasebe Bilgi Sistemleri 4 yıllık

·         Muhasebe ve Vergi Uygulamaları 2 yıllık

Muhasebeci olmak için yukarıdaki bölümlerden mezun olmak gerekir. Ancak, lise mezunları da bu mesleği yapabilmektedir.

2.  Mali müşavir olmak içinse 4 yıllık İİBF ya da yukarıdaki 4 yıllık bölümleri bitirmek gerekir. Okulu bitirdikten sonra SMM sınavını ortalamanın üstünde bir not alarak kazandıktan sonra 3 yıl bir mali müşavirin yanında ya da bir firmanın muhasebe departmanında staj yapmanız gerekir. 3 yıllık stajın bitmesinden sonra SMM sınavını kazandıktan sonra Mali Müşavirlik yapabilirsiniz. Mali müşavir olduktan sonra kendi büronuzu açıp işinize devam edebilirsiniz

 

Muhasebeci Ne İş Yapar?

Muhasebe mezunları şirketlerin ve kurumların finansal takibini yaparak, şirket içindeki birimlere aynı zamanda devletin gerekli birimlerine gerekli bilgiyi iletir. Muhasebeci bu işi kendi ofisinde firmalarla sözleşme yaparak ya da firmanın kadrolu personeli olarak yapabilir.

Ön muhasebe biriminde çalışanlar ise şirketin faturalarını ve stoklarını takip eder ve ilgili birimlere bu bilgileri aktarır.

Muhasebeci Ne Kadar Maaş Alır?

Mesleğin önü açık olmasına rağmen mezun sayısının fazla olmasından dolayı diplomayı aldıktan sonra sorun yaşayabilirsiniz.

Mali müşavirlik stajı boyunca para almadan 3 yıl çalışabilirsiniz. Özel şirketlerde, şanslıysanız eğer, asgari ücretle işe başlarsınız. Zamanla maaşınız artar.

Mali müşavir olduktan sonra kendi büronuzu açıp işinize devam edebilirsiniz. Ancak, buraya kadarki süreçte yakınlarınızın maddi açıdan size destek olması gerekir.

2019 yılında devlette memur olarak görev yapan muhasebeci yaklaşık 4000 TL maaş almaktadır. Kendi bürosunda çalışan bir mali müşavirin geliri ortalama 5000 TL'dir. Banka ya da devlette uzman ya da müfettiş olarak görev yapan muhasebeci 4500 TL maaş alır.

Kendi bürosunu açan mali müşavirin geliri kendi yetenek, bilgi ve birikimine göre değişmekte. Bunun yanı sıra mali müşavirin çevresinin geniş olması da gelirini etkiler.

Muhasebe Mezunlarının İş İmkanları Nasıldır?

Muhasebe bölümleri, lise ve üniversite eğitimi olmak üzere en çok mezun veren bölümlerden olmasına rağmen en fazla yetişmiş personel ihtiyacı olan iş dalıdır.

Her şirketin zorunlu olarak bir muhasebeciye ihtiyacı vardır. Yeterli deneyime sahibi olduğunuz taktirde önü açık ve geleceği parlaktır. Muhasebe mezunu olarak hem özel şirketlerde hem de devlette memur olabilirsiniz. Devlette memur olmak için KPSS'ye girmeniz gerekir.

SMM sınavını ortalamanın üstünde bir not alarak kazandıktan sonra 3 yıl bir mali müşavirin yanında ya da bir firmanın muhasebe departmanında staj yapmanız gerekir. Aynı zaman da bu 3 yıl içinde yeterlilik derslerini de vermelisiniz.

Muhasebe Okumak – Muhasebecilik Mesleğinin İyi ve Kötü Yanları

Muhasebe bölümünde okuyanlar matematikle içli dışlıdır. Eğer sayısal yönünüz iyi değilse meslekte zorlanabilirsiniz. Elbette, bu durum okurken geçerli. Çünkü, işe başladığınızda tüm hesaplama ve işlemler için muhasebe programı kullanılacak.

Muhasebecilik ayrıntılı bir meslektir. Şirketin yaptığı en küçük para transferinin bile kayıt altına alınması gerekir. Muhasebeci olmak isteyenler son derece dikkat isteyen bir meslek olduğunu bilmek zorunda.

Muhasebe bölümünde öğrencilerinin en fazla zorlandığı dersler finans matematiğidir. Çeşitli oranların ve hesapların ezberlenmesi ve yorumlanması gerekmekte. bu oran ve hesapların sayısı fazla olduğu için öğrencinin de kafası karışmakta.

Bunlara ek olarak muhasebeci olmanın en kötü yanı sürekli masa başında oturmak. Belki, mesleğe girdiğiniz ilk yıllarda hoşunuza gidebilir; ancak sonradan bel ve bacak ağrılar başlar ve bünye hareket etmek ister.

Muhasebeciler her zaman yoğun olmaz. Yılın belli aylarında fazla mesai harcanır. Aynı zaman da her ayın belli dönemlerinde tempo artar.

Muhasebe Mezunları Nerelerde Çalışabilir?

·         Özel şirketlerin finans ve muhasebe departmanları

·         Mali Müşavirlik Ofisleri

·         Maliye Bakanlığı

·         Bakanlıklar ve kurumlar

·         Belediyeler

·         Kurumların taşra teşkilatları

·         Bankaları

·         Memur olarak uzman ve müfettişlik

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.06.2020 - Güncelleme: 22.09.2020 14:19 - Görüntülenme: 1975
  Beğen | 1  kişi beğendi